Mit vártam?
Mit kaptam?

szerző: Fürkész Firkász 2023. március 24.


Szerkesztőségünk tagjai vallanak arról, mit vártak és mit kaptak ettől a projekttől. Mi volt jó benne és mit csinálnának másként?


Berecz Péter

A Fürkész Firkász csoport kiváló lehetőség volt arra, hogy a “munkatársakkal” együtt széles körű ismereteket szerezzünk a média világáról és gyakoroljuk a kutatási és írási képességeinket. Csoportunk együtt dolgozott egy adott anyagon, ötleteket osztott meg egymással és új élményeket szerzett. Nekem legjobban az újságírás tetszett és az interjúk egyes csoportokkal. Jó volt látni, hogy minden csoporttag megfelelő mértékben részt vett a munkában és hatékonyan kommunikáltak egymással. Összességében nekem nagyon tetszett a sokszínűség és az, hogy kifejezhettem magam írásban…


Czobor Leronard

Ebbe a csoportba elég magas elvárássokkal jöttem, a csoport mégis magasan túlteljesítette ezeket. A legjobban a cikkírást szeretem, illetve a weboldallal kapcsolatos ötletelést és annak fejlesztését. Kipróbáltam magam riporteri szerepkörben is, de ez nekem nem nagyon áll kézre, így ebben nem feltétlenül leszek látható a továbbiakban. Amit ki szeretnék próbálni az a videók felvétele. Külön büszkeség számomra, hogy saját rovatom is van LeoTech néven, amelyben technológiai érdekességekről írok. Azért szeretek itt dolgozni, mert a csapattagok és a mentorok kedvesek, másrészt nyugodtan és csendben lehet dolgozni. Amikor felveszünk valamit, akkor mindenki koncentrál és a végén mindig egy taps fogadja az interjú készítőjét és a meghívott vendégeket is. Amit én szintén becsülök ebben a csoportban az az, hogy amellett, hogy mindenki elég mozgásteret kap, hatékonyan, gyorsan tudunk dolgozni. Valamint talán, amit én nem

szerettem ebben a projektben az a kényelmetlen és kicsi székek, illetve a Wi-Fi jel gyengesége. Végezetül én azt tudom csak mondani, hogy aki idejön az nem fog csalódni. Kevés ennél jobb projektben vettem részt!


Dekovics Ábel
Eleinte nem vonzott a projekt témája, viszont minél több időt töltöttem el ebben a csoportban, annál jobban megszerettem, nemcsak a technikai részét, hanem a csapatot és a többi programot is. Az újságírással - bár ezelőtt is érdekelt - eddig nem foglalkoztam vele sokat, de itt nemcsak az elméleti, hanem a gyakorlati részébe is betekintést nyerhettem. A szövegírás mellett más médiával kapcsolatos tudásra is szert tehettem, mivel a kérdéseket kibeszélő, összegző videókban kicsit bele is  tanulhattam a kamerázás és a képalkotás világába. Bár kicsit zárkózottan kezdtem bele a projektbe, a végére sikerült kilépnem a komfortzónámból, ami végső soron csak az előnyömre vállt.


Nagy Cecília

Már a második projektciklusban vagyok a Fürkész News tagja és látom a hatalmas fejlődést! Először még kameránk, stúdiónk sem volt, mostanra pedig már egy teljes stúdiónk van, ahol három kamerával, három rendkívül jó minőségű mikrofonnal és valós időben vágó programmal rendelkezünk. Jó látni, hogy mindenki kibontakoztathatja a tehetségét és főként azzal foglalkozik, ami érdekli és amiben a legjobb. A mostani projektben féltem attól, milyen lesz egyedüli lányként a sok fiú között, de megoldódott és remekül kijöttünk egymással. 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a projektet, akit csak egy kicsit is érdekel a média világa.


Szabó Ádám
Szerintem összességében ez egy nagyon jó projekt volt és sokat is tanultam belőle. Tetszett, hogy használtuk a ChatGPT-t, mert nagyon érdekes volt látni, hogy mire képes egy mesterséges intelligencia. Ezenkívül szerettem még azt is, hogy gyakorolhattam az interjú készítést. Ebben a projektben nem volt sok olyan dolog, amit ne szerettem volna, viszont egyet mégis kiemelnék: voltak olyan üres idők, amikor kicsit unatkoztam, de ezen kívül szerintem ez egy remek projekt volt. Azért is érdemes volt ebbe a projektbe jelentkeznem, mert gyakorolhattam a fogalmazást és megtapasztalhattam azt is, hogy milyen riporternek lenni. Köszönöm, hogy itt lehettem, csak így tovább! 


Berecz Nimród

A Föld-2 projektben lévő csoportokat interjúztattuk. Az elején mindenki választott egy csoportot, akit interjúztat és mindenkinek öt kérdéssel kellett előállnia. Ezután egy spéci kamerarendszer segítségével elkezdődött az interjúk megvalósítása. Eleinte nehezen ment, sokszor újra kellett kezdeni, de egyre jobban ment mindenkinek. A kamerarendszer iránt elég sok csoporttag érdeklődött, ezért Berecz Zoli és Peti segítségével egy kis képalkotást is tanultak. Én is eleinte vonakodtam a projekttől, de a második héten rájöttem, hogy nagyon jó ez a csoport, azért mert sok érdekes dolgot csináltam,  mint például interjúztatás és kamerarendszer tanulmányozása. Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a csoportot. 


Tóth Samu

Én is, mint a többiek sokfélét kipróbáltam a Fürkész News csapatában.Nyilván voltak dolgok, amiket nem csináltam akkora örömmel, vagy érdeklődéssel. Ilyenek voltak a cikkírások vagy a chat GPT_vel generálandó riportok.Szerencsére ebből nekem nem is kellett olyan sokat csinálnom..Viszont sok dologra találtam rá, amikről sosem gondoltam volna, hogy érdekelhetnek.Eszméletlenül élveztem a riportok felvételét, vagy azt, amikor vágóképeket készítettem az interjúkról.Öröm volt látni azt, hogy, hogyan készül egy felvétel, nagyon jó volt irányítani a kamerákat. Először nem hittem volna, ,hogy ennyire élvezni fogom ,a csapatot, mert csak B tervnek jelöltem meg. De örülök, hogy végül ide kerültem, ez mindenképp az egyik legjobb projekt volt, amiben részt vehettem.Úgy érzem, hogy mindenki részt vett a munkában és élvezte, pedig nem volt könnyű.


Hülber Anna, Varga Krisztián, Várnai Aurél

Nagyon jó, hogy lehet szerepelni és interjúkat készíthetünk! Mi éppen csak belecsöppentünk az utolsó alkalommal ebbe a projektbe, mert néhány napja érkeztünk az iskolába. De nagyon izgalmas az egész, köszönjük, hogy itt lehetünk!


Marik Balázs - mentor

Fejlődünk, folyamatosan fejlődünk! Az év elejétől mentorálom a Fürkész News csapatát és egyik projekt jobb, mint a másik. A gyerekek hihetetlenül motiváltak, nyitottak, érdeklődőek és zseniális ötleteik vannak. Már nem csak kezdünk úgy kinézni, mint egy szerkesztőség, hanem valójában az is vagyunk. A kollégáim, mentortársaim is rendkívül nagy segítséget jelentenek, mindenki beletette, beleteszi a saját egyéniségét, tudását. Természetesen van még hová fejlődünk, de a weboldalon látható tartalmak hűen tükrözik a bejárt utat és elért eredményeket!