Levegő töltheti fel a telefonunkat, sőt idővel akár az autónkat is

szerző: CzLeo 2023. március 17.


A levegő lehet az új energiaforrás a kisebb, hordozható eszközök számára, mindezt ráadásul a tuberkulózist és a leprát előidéző kórokozó egy rokonbaktériumának köszönhetjük.


A Mycobacterium smegmatis (mostantól MS) igencsak ellenálló organizmus. Egy olyan ”baktériumról” beszélünk, amely jelen van a talajban a világon mindenhol, vagyis a legrosszabb körülményeket is túléli, legyen szó az Antarktisztól, vagy vulkáni kráterekről, esetleg az óceán mélyéről, de akár egy üdítőitalig, tehát mindenhol. Az MS mindezt egy ”szuperképességnek” köszönheti: képes a levegőben található igen csekély mennyiségű hidrogént is energiává alakítani.

Habár az MS rokona a tuberkulózist okozó baktériumnak, ez egy teljesen ártalmatlan élőlény, bár a betegséget kiváltó rokonához való hasonlatossága okán igen sokan tanulmányozzák és tanulmányozták eddig is. Egy új kutatás azonban most magára az MS-ra volt kíváncsi.

Az említett ”szuperképességet” a baktérium egy enzime okozza, amit a kutatók Huc-nak neveztek el. Az MS is kémia vizsgálata érdekében a tudósok először kromatográfiával izolálták a folyamatért felelős Huc enzimet – ez a laboratóriumi technika lehetővé teszi a tudósok számára egy keverék összetevőinek a szétválasztását. Ezután elektronmikroszkóppal vizsgálták az enzim atomszerkezetét. Azáltal, hogy elektronokat sugároztak a Huc MS gyűjtött fagyasztott mintájára, a kutatók feltérképezték az enzim atomi szerkezetét és azokat az elektromos útvonalakat, amelyeken keresztül áramlást hoznak létre az elektronok.

A csapat így fedezte fel, hogy a Huc központjában egy aktív helynek nevezett szerkezet található, amely töltött nikkel- és vasionokat tartalmaz. Amint a két-két protonból és két elektronból álló hidrogénmolekulák belépnek erre az aktív helyre, beszorulnak a nikkel- és vasionok közé, és elvesztik az elektronjaikat. Az enzim ezután ezeket az elektronokat áramlás formájában továbbítja – így generál tehát áramot.

(Forrás: Raketa)