A mi világunk

Mennyit ér ma a zsebpénzed a tavalyi árakhoz képest?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. december 1. Forrás: eduline.hu


Jelenleg 11 százaléknál tart a gyerekek zsebpénzének inflációja – számolt be a HVG a K&H felméréséről. Azoknak a termékeknek a drágulását követték figyelemmel, amiket a gyerekek és a fiatalok általában vásárolnak. Ide tartozhatnak bizonyos ételek és italok, valamint olyan tárgyak, amikre a gyerekek hajlandóak a saját pénzükből költeni.

infláció: az a jelenség, amikor az árak általánosságban emelkednek egy országban; ez azt jelenti, hogy ugyanannyi pénzért kevesebb dolgot lehet vásárolni.HVG: korábban Heti Világgazdaság, Magyarország egyik legolvasottabb, hetente megjelenő lapja. K&H: Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja.KSH: Központi Statisztikai Hivatal. Adatok gyűjtésével és azok vizsgálatával foglalkozik.

Ez alapján a K&H olyan termékeket választott ki, mint: a kakaós csiga, gyümölcsjoghurt, hamburger, literes narancslé, hátizsák és szemüvegkeret. Mindez most októberben összesen 39 260 forintba került, míg tavaly ilyenkor ez az összeg 35 421 forint volt. Az árak változásánál a KSH adatait vették alapul, annak érdekében, hogy egy országos átlagot kapjanak, ez alapján:


Míg tavaly októberben, az előbb említett példák alapján, 16 kakaós csigát lehetet venni 4 ezer forint zsebpénzből, addig 2023-ban már csak 15 jönne ki ugyanebből az összegből. Egyszóval, ha nem emelkedett a zsebpénzed az elmúlt egy évben, akkor érvelhetsz a szüleidnek, hogy emeljék meg az éves gyerekinfláció mértékével, vagyis 11 százalékkal. 😉

Kattints a képekre!