A mi világunk

Olvasás vagy filmnézés? 

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2024. február 2. Forrás: sunnymagazin.hu


Voltál már úgy, hogy inkább moziban néztél meg egy könyvből készült filmet ahelyett, hogy elolvasnád a történetet? Mi ad többet: az olvasás vagy a film? Összeszedtünk három érvet a könyvolvasás, és hármat a filmes verzió mellett. A cikk végén pedig te is elmondhatod a véleményedet.

monoton: egyhangú, változatlan, unalmas.Bridget Jones naplója: 2001-ben bemutatott brit–amerikai–francia romantikus filmvígjáték, amelyet Helen Fielding azonos című regénye alapján Sharon Maguire rendezett. A film Golden Globe díjat kapott.Forrest Gump: 1994-es amerikai filmdráma, vígjáték, rendezője Robert Zemeckis. Főszereplője Tom Hanks.A történet Winston Groom 1986-ban kiadott azonos című regényén alapszik. A film 6 Oscar-díjat kapott.

Azért jobb megnézni filmen, mert…


…egész egyszerűen van olyan ember, aki nem szeret olvasni. Nem tudja rászánni magát a számára monotonnak tűnő folyamatra, és ha néha megpróbálkozik vele, sosem halad 10-20 oldalnál tovább. A filmet viszont „csak” nézni kell.


…könnyebb. Sokan néznek úgy filmet, hogy igazából nincs is kedvük hozzá, de nem kell mást tenni, csak „bámulni” a képernyőt, ez pedig kikapcsolja az agyat, segít elfeledtetni a hétköznapok gondjait. Vagy éppen jó lesz háttérzajnak. 


…néha van úgy, hogy a film jobb, mint a könyv, mert annyit adnak hozzá a színészek az összképhez. Ritka, persze, de például a Bridget Jones naplója vagy a Forrest Gump vagy a Cápa olyan alkotások, amelyek az internetes vélemények többsége alapján is jobbak a mozivásznon, mint könyvben


Azért jobb elolvasni könyvben, mert…


…használod a fantáziádat, éppen ezért sokkal színesebb, gazdagabb lesz az élmény, jobban bele tudod élni magadat a történetbe. Jóval finomabb, összetettebb dolgokat lehet megalkotni írásban, erre a terjedelem is lehetőséget ad, ez pedig érződik majd az összképen.


…rengeteg minden visszaadható írásban, amit egy filmben nem lehet megvalósítani. Ha valaki olvasott egy könyvet, amit megfilmesítettek, nagyjából átérzi ezt. A filmekből sok apró, mégis fontos jelenetet kihagynak, amit viszont a könyvben el lehet olvasni.


…az olvasás szellemi, érzelmi fejlődésre gyakorolt hatása jelentős. Gyerekkorban igaz ez különösen, hatalmasat segít minden kisgyermeknek a fejlődésben, odafigyelésben, tapasztalásban. Ugyanez a filmekről nem mondható el.


A legjobb megoldás talán az, ha előbb elolvasod a történetet, majd megnézed a belőle készült mozit. Fordítva szinte senki nem ajánlja.