A mi világunk

Mit jelent a tudatos vásárlás?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2024. február 9. Forrás: tudatosvasarlo.hu


A vásárlás a te döntésed, a pénzed szavazat. Eldöntheted, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai, ezt mind érdemes észben tartani vásárláskor.

szolgáltatás: azt jelenti, hogy valaki segít neked valamiben, ami fontos neked. Például, ha elmész a fodrászhoz, ő segít neked, hogy szép legyen a hajad. Vagy ha elmész a boltba, ott segítenek neked, hogy megvedd, amire szükséged van.etikus: azt jelenti, hogy valami jó és helyes. Amikor etikusan viselkedsz, akkor úgy döntesz és cselekszel, hogy ne bántsd másokat, és segítsd őket, ha tudsz. környezettudatos: azt jelenti, hogy valaki tisztában van a környezetével, a természet állapotával és a környezetszennyezés veszélyeivel. fogyasztás: amikor valamit megveszünk vagy elfogyasztunk, akkor használjuk azt a dolgot. A fogyasztás fontos a gazdaságnak, mert így keresletet teremtünk a termékekre és szolgáltatásokra. A fogyasztás befolyásolja a környezetet is, mert a fogyasztás során fogyasztunk az erőforrásokból, és szennyezzük a környezetet. társadalom: azt jelenti, hogy az emberek együtt élnek és kapcsolatban vannak egymással. A társadalomnak vannak szabályai és közös dolgai, amiket megosztanak. fogyasztói társadalom: olyan társadalom, amelyben az árucikkek és szolgáltatások fogyasztása az emberi élet társadalmilag elfogadott célja. A fogyasztói társadalom a tömegtermelés és a reklám hatására alakult ki.globalizáció: azt jelenti, hogy a világ országai egyre inkább függenek egymástól, és az áruk, szolgáltatások, információk és emberek áramlása egyre intenzívebbé válik a határokon át. világgazdaság: a világ országainak gazdaságai együttesen és a köztük lévő kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok. 

Mi a tudatos vásárlás, ki a tudatos vásárló?


A tudatos vásárlás azt jelenti, hogy amikor vásárolunk, figyelmesen gondolkodunk és odafigyelünk arra, hogy ne csak mi, hanem mások és a környezet is jól járjon. A tudatos vásárló pedig az, aki nem hagyja, hogy átverjék. Ő tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről és a kapcsolódó szolgáltatásokról. A legjobb ajánlatot választja ki, de nem csak ez a fontos. Az etikus és környezettudatos döntések is részei a tudatos vásárlásnak. Tehát nem csak magunkra gondolunk, hanem másokra is, akik ma élnek, vagy a jövőben fognak megszületni. Ezek lehetnek emberek, állatok vagy növények. A tudatos vásárlók tehát olyan döntéseket próbálnak hozni, amelyekkel nem csak ők járnak jól, hanem a világ is. 


Miért fontos ez?


A fogyasztás nem csak egy egyszerű tevékenység. Minden embernek szüksége van arra, hogy értelmes és értékes dolgokat tegyen. A reklámok is ezt próbálják elhitetni velünk: például azt, hogy egy autó megvásárlásával olyan értékeket szerezhetünk mint a szabadság és az önállóság. De a tudatos vásárlók nem csak a reklámokat nézik. Ők elgondolkodnak azon, hogy miért vesznek meg egy terméket. Mi a valódi értelme és értéke annak? Talán a vásárlásukkal támogatják a gyerekmunkát egy távoli országban? Vagy olyan céget, amely környezetkárosító módon működik? Vagy éppen olyan terméket választanak, amely egészséges és környezetbarát?


A fogyasztás és a globalizáció kihívásaiA globalizáció és a környezetA változás lehetősége


A fogyasztói társadalomban van remény, mert a vásárlói döntéseink befolyásolhatják a világot. Ne gondoljuk, hogy tehetetlenek vagyunk! Az ősi igazság most is áll: egyedül talán nem sokat tehetünk, de ha akaratunk, tetteink összeadódnak másokéival, messzire juthatunk. 


A mai világgazdaság működése és fogyasztás mértéke nem jó a társadalomnak és a környezetnek. Ezért változtatni kell rajta. Mindenki tehet valamit a változásért, hiszen mindannyian vásárolunk valamit. Vásárláskor dönthetünk arról, hogy mit veszünk meg. Magyarországon kilencmillió ember dönt így naponta vagy hetente. Ez nagy erő. Ha ezeknek a döntéseknek egy része tudatos, az sokat segít. El kell fogadnunk, hogy a pénzünk szavazat. Akár akarjuk, akár nem.

Szövegismereti teszt


Ha nyomtatott formában olvasod ezt a cikket, erre a kódra kattintva el tudod olvasni online is.