A mi világunk

Mit jelent a tudatos vásárlás?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. november 17. Forrás: tudatosvasarlo.hu


A tudatos vásárlás lényege az, hogy ne csak saját érdekeinket tartsuk szem előtt, hanem gondoljunk másokra és a környezetre is. Az igazi tudatos vásárló nem csupán az árak és minőség figyelembevételével dönt, hanem tudatosan választ olyan termékeket, amelyeknek pozitív hatása van másokra és a környezetre. Ebben a fogyasztói társadalomban, ahol minden a fogyasztás köré szerveződik, fontos, hogy felismerjük a problémákat, mint például az tisztességtelen munkakörülmények és a környezeti problémák. 

kizsákmányolás: Valaki kihasznál valakit, kárt okoz valakinek vagy jogtalanul előnyökhöz jut egy másik fél rovására. Pl.: a munkaerő kizsákmányolása, nyersanyag kizsákmányolása, fogyasztói kizsákmányolás.gyerekmunka: Jelenleg világszerte körülbelül 218 millió 5–17 éves gyermeket érint a munkában való foglalkoztatottság. Közülük mintegy 152 millió áldozata a gyermekmunka kizsákmányoló gyakorlatának; s csaknem felük (73 millió) veszélyes munkát végez, ez veszélyezteti egy gyermek iskoláztatását, egészségét, illetve a fizikai, szellemi, lelki fejlődését.környezetszennyezés: Káros anyagok természetes környezetbe juttatása.túlfogyasztás: Többet fogyasztunk, mint amennyi belátható időn belül újra tud termelődni. 

Kezdd a környezetedben!


A tudatos vásárlók azon igyekeznek, hogy a döntéseikkel ne csak saját szükségleteiket elégítsék ki, hanem a világ szempontjából is felelősségteljesen cselekedjenek. Emellett felismerik, hogy a túlzott fogyasztás környezeti károkat okoz, és ennek megfelelően próbálnak olyan termékeket választani, amelyek fenntarthatóbbak.


Mit tehetünk? Tudatosan vásárolva, a döntéseinkkel befolyásolhatjuk a vállalatokat és a piacot. A nagy változásokhoz azonban sokan kell csatlakozzanak. Fontos, hogy mindannyian megfontoltan döntsünk, és ne csak saját, hanem mások és a környezet érdekét is szem előtt tartsuk. Ezzel együtt, a tudatos vásárlás nemcsak kötelesség, hanem örömmel is járhat, hiszen minden döntésünkkel pozitív változásokat hozhatunk létre a világban.


 A tudatos vásárló 12 pontja 


1. A pénzed szavazat

Nem kell támogatnod a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. 


2. A kevesebb több! 

A mennyiség helyett a minőségre figyelj! 


3. Írj listát! 

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged!


4. Helyben, helyit 

Vásárolj közvetlenül a gazdától, piacon vagy helyi kisboltban! 


5. Mondj nemet a csomagolásra! 

Vigyél magaddal táskát/szatyrot, ne fogadj el zacskót!


6. Egyél környezetbarát módon! 

A hús és tejtermékek lényegesen jobban terhelik bolygónkat a növényi élelmiszereknél. Egyél több zöldséget, kevesebb húst, iktass be hetente vega vagy vegán napokat! 


7. Ne dőlj be a reklámoknak! 

Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok! Ne dőlj be a vonzó külsőnek, láss át a szitán, ha túlfogyasztásra ösztönöznek! 


8. Olvasd el a címkét! 

Keresd a fenntartható és etikus termékeket tanúsító címkéket!


9. Erőszakmentes jólét 

Válassz olyan termékeket, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, amelyeket természetes élőhelyeik károsítása nélkül készítenek el!


10. Használd, amíg bírja! 

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Vegyél használtat, ha elromlott, javíttasd!


11. Nem mindegy! 

Jelezd a cégeknek: fontos a fenntartható és tisztességes működés. Ha többen mondjuk, komolyan veszik.


12. Közösen könnyebb

Sose gondold, hogy céljaiddal egyedül vagy! Csatlakozz tudatos vásárlói közösségekhez, mert együtt, kis lépésekkel nagyot lehet változtatni!