A mi világunk

Mi is az a gázai konfliktus?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. október 27. Forrás: unicef.hu


A gázai konfliktus egy hosszú ideje tartó harc a Közel-Keleten, Izrael és a Gázai övezet között. Mindkét félnek vannak saját álláspontjai és problémái, amik miatt harcolnak, és sok ember szenved ettől a konfliktustól. 

Közel-Kelet: kisebb földrajzi terület Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál; Délnyugat-Ázsia és Északkelet-Afrika egy térsége.Izrael: Izrael a Közel-Keleten, a Földközi-tenger keleti partján fekvő ország, a Közel-Kelet egyik legfejlettebb országa, atomhatalom. Kb. 3000 évvel ezelőtt alakult ki az egységes zsidó állam, Izrael.  Az ókorban különböző népek többször is elfoglalták az országot, amelyek ellen többször is fellázadt az itt lakó nép. Végül egy vesztes szabadságharc után a rómaiak a 2. században a zsidókat száműzték a birodalom távoli részeibe. Az egykori Izrael földjén elenyésző kisebbségben maradt a zsidóság.  A 19. században jött létre egy mozgalom, amelynek célja az volt, hogy az ókori zsidó állam helyén újból létrejöjjön egy önálló zsidó állam. Erre végül is 1948-ban került sor. zsidók: közel-keleti nép, valamint a magukat ettől a néptől származtató, illetve a zsidó vallást követő emberek közössége a világ minden részén.palesztinok: Palesztina arab lakossága, ideértve a főként Európában élő menekülteket is. UNICEF: Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) Gyermekalapja, melyet az ENSZ Közgyűlése 1946-ban hozott létre, hogy segítsen a II. világháború utáni Európában fagyoskodó, éhező és beteg gyerekeken, ételt, ruhát és gyógyszert juttasson el hozzájuk. 

A konfliktus miatt sok gyereknek kellett elhagynia otthonát, és sokan közülük megsérültek vagy meghaltak. A harcok miatt sok gyereknek nehéz időszaka van, és nehéz azt megérteniük, hogy mi történik. A harcok különösen erősen lángoltak fel idén októberben, amikor a Gázai övezetet vezető szervezet megtámadta Izraelt, majd erre válaszul Izrael lőni kezdte Gázát.


Az emberek a világ minden részéről szeretnék, ha béke és biztonság lenne a régióban, és sok nemzet próbál segíteni a konfliktus megoldásában. A remény az, hogy egyszer majd sikerül békét teremteni és a régióban élő emberek végre nyugodtan élhetnek. Az UNICEF azt javasolja, hogy ha valaki segíteni szeretne a gázai konfliktusban szenvedő gyermekeknek, akkor adományozhat az UNICEF-nek. Az adományok segíthetnek abban, hogy az UNICEF segítséget nyújtson a sérült vagy elhagyott gyermekeknek.