A mi világunk

Miért kapta a Nobel-díjat Karikó Katalin?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. november 24. Forrás: transtelex.ro


Karikó Katalin több évtizedes kutatómunkája alapozta meg a koronavírus-járvány leküzdésében fontos szerepet játszó új típusú oltások elkészültét. Idén ezért a kutató megkapta az orvosi Nobel-díjat. Ezzel Karikó Katalin lett az első Nobel-díjas magyar nő.

Nobel-díj: a kimagasló szellemi teljesítmény legnagyobb nemzetközi elismerése. A díj megalapítója, Alfred Nobel, aki vagyonát a a Nobel Alapítványra hagyta, amely ma a Nobel-díj odaítéléséről dönt. Öt Nobel-díjat osztanak ki évente: a fizikait, a kémiait, az orvosit, az irodalmit és a béke Nobel-díjat. vírus: egy nagyon kicsi, fertőző részecske, amely csak akkor tud terjedni, ha megfertőz egy sejtet. Szinte minden élőlényt meg tudnak fertőzni. sejt: az élőlények legkisebb egysége. Általában olyan kicsik, hogy csak mikroszkóp segítségével láthatók. Az emberek testében közel 30 billió, vagyis 30 000 000 000 000 sejt található. mRNS: Képzed el az mRNS-t (messenger RNS) egy kis üzenetküldőként a testünkben, azt az üzenetet hordozza, hogy a testünk készítsen el valamit. 

Mik azok az oltások?


Az oltások olyan kis "varázslatok", amik segítenek a testünknek megvédeni magát a kórokozóktól, például a vírusoktól. Van már többféle oltás, és mindegyiküknek van egy kis története. A régebbiekben még a teljes vírust használták az oltásban, de az újabbaknál már csak egy kis információt küldenek be a szervezetünkbe. Konkrétan az új, "harmadik generációs" oltásoknál az információt egy különleges anyag, az mRNS szállítja. Ez az anyag mondja meg a testünknek, hogyan kell elkészíteni a vírus egy kis részét. Így a szervezetünk gyakorolhatja, hogyan kell megvédeni magát a vírustól. Tehát, amikor a valódi vírus megpróbál minket megtámadni, a testünk már tudja, mit kell tennie, és könnyebben tud védekezni. Szóval az mRNS-alapú oltások olyanok, mint egy kis edzés a testünknek, hogy felkészüljön a vírus elleni harcra, de anélkül, hogy a teljes vírust tartalmaznák. És így segítenek nekünk egészségesek és boldogok maradni!.


Karikó Katalin kutatásai


A magyar és amerikai tudósok által kifejlesztett, mRNS-alapú oltásban egy új összetevő van, amit ők fedeztek fel, hogy az még hatékonyabb legyen. Ez az oltás segített a koronavírus elleni harcban. A tudósok már nagyon sok éven át tanulmányozták, hogy hogyan lehetne a legjobb védelmet létrehozni. Ők, az egyik legelső kutatásukban, 2005-ben fedezték fel ezt az új összetevőt. A kutatás vezetője a magyar Karikó Katalin volt, aki ezért kutatótársával, Drew Weismann-nal együtt megkapta az orvosi Nobel-díjat 2023-ban, ami a legmagasabb szintű tudományos elismerés.


Karikó Katalin útja a Nobel-díjig közel sem volt diadalmenet. 1985-ben Magyarországon elküldték a munkahelyéről, ezért Amerikába költözött. Amerikába költözése után is alig érdekeltek valakit a kutatásai, több egyetemről is kiszorították. 1990-ben azzal utasították vissza a kutatásainak a támogatását, hogy „az mRNS nem használható gyógyításra". Ő azonban nem adta fel, és tovább folytatta a kutatásokat. Kitartása végül célt ért. Karikó Katalin, terve szerint, a koronavírus-járvány enyhülését követően sem hagy fel a kutatásaival, melyek középpontjában a rák elleni oltás létrehozása áll majd.