A mi világunk

Már csak egy lépés a Mars?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. október 6. Forrás: Űrvilág hírportál


A Hold elérése után a következő logikus lépés a Mars meghódítása, de annak időtávja több évtizedes, sőt akár jóval hosszabb is lehet, szemben azzal, ahogy ma elképzeljük. A marsutazás hívei töretlenül optimisták, noha már két kudarcot könyvelhetnek el. 

Az első gyökerei 1969-ig nyúlnak vissza. Az első holdra-szállás sikere nyomán az USA akkori alelnöke vezetésével munkacsoport alakult annak kidolgozására, hogyan folytatható a program, összekapcsolva egy 15 éven belüli emberes mars-utazással. Nixon elnök azonban nem támogatta a kezdeményezést. A második csapás a két Bush elnöksége alatt érte a Marsra szállás tervét. Az idősebb Bush 1989-ben, az első holdra-szállás 20. évfordulóján jelentett be egy sokmilliárd dolláros űrprogramot, amelyet az ifjabb Bush elnök tovább finomított. A Holdat és a Marsot célzó program megvalósítása azonban a következő elnök, Barack Obama alatt megbukott.  

Artemis-program: amerikai űrprogram, amelynek célja az „első nő és a következő férfi” eljuttatása a Holdra 2025-ig. Az első alkalom lesz, hogy ember jár a Holdon 1972 óta. A hosszútávú cél egy végleges bázis felállítása a Holdon, aminek létrehozásával a Marsra induló programokat fogják segíteni.

bolygóközi tér: ha kicsit távolabb lépünk a Földtől és elhagyjuk a Hold pályáját, kilépünk a bolygóközi térbe, amely egészen a Naprendszer határáig tart. A Naprendszerben 8, egyesek szerint 9 bolygó van.

sugárzás: a kozmikus sugárzás olyan nagy energiájú sugárzás, amely elsősorban a Naprendszeren kívülről, távoli galaxisokból származik. Az élőlények számára kifejezetten veszélyes, rákkeltő hatásuk van. Legnagyobb kárt a nagy energiájú sugarak okoznak.

kockázati tényező: minden olyan lehetséges esemény vagy történés, ami hatással lehet egy projekt megvalósítására.

A következő és legfrissebb lehetőségnek az Artemis-programot tarthatjuk. Az Artemis-III indítása leghamarabb 2025-ben lehetséges, melynek célja, hogy újra embert szállítson a Holdra. Bonyolíthatja a helyzetet egy Kínával esetleg kibontakozó űrverseny is, így nem kizárt, hogy nem az amerikaiak szállnak le újra a Holdon elsőként, hanem a kínaiak. Bármelyik állam űrhajósainak is sikerül újra a Holdra szállás, ott meg kell birkózniuk a barátságtalan körülményekkel, majd ha tovább akarnak utazni a Mars felé, akkor a bolygóközi tér még sokkal barátságtalanabb viszonyaival.


Azonban a Holdon remélt sikerekből nem következik magától értetődően, hogy űrhajósokat küldhetünk a Marsra. Itt már nem elég a megfelelő emberek kiválogatása, mert a távoli világűr eredendően ellenséges az emberrel szemben. Elsősorban a tartós súlytalanság és a sugárzás káros hatásairól van szó, amelyekre vonatkozóan már rengeteg tapasztalatot sikerült összegyűjteni, de úgy tűnik, minél több ismeretre teszünk szert, annál veszélyesebb helynek látszik a világűr. A Holdon a felszín alá települve védekezni lehet a sugárzás ellen, a bolygóközi utazás során azonban nincs ilyen lehetőség. Az összezártság és az elszigeteltség szintén jelentős kockázati tényező egy több évig tartó űrutazás alatt. Ezeknek a problémáknak a megoldása elengedhetetlen a távoli világűr felderítéséhez, ha egyirányú utazásnál nagyobb célt tűzünk magunk elé. Egyes szerzők az emberi szervezet mesterséges tökéletesítésében keresik a megoldást. Mások azt is el tudják képzelni, hogy első lépésként csak odautazásban gondolkodnánk. Elmondhatjuk, hogy a Föld körüli pályánál távolabbi űrutazás mindenképp hatalmas ugrás az ember számára, amelynek megtételéhez számba kell venni az ismert és még ismeretlen veszélyeket egyaránt.