A mi világunk

Kevesen tudják, hogy a kizsákmányolást támogatják

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. december 8. Forrás: szegedma.hu


A kényszerkoldultatásról és a házi "rabszolgatartásról" meglehetősen keveset tudnak a magyarok, ugyanakkor a gyermekkereskedelemről vannak ismereteik, pedig ez egyáltalán nem jellemző Magyarországon.

kizsákmányolás: Valaki kihasznál valakit, kárt okoz valakinek vagy jogtalanul előnyökhöz jut egy másik fél rovására. Pl.: a munkaerő kizsákmányolása, nyersanyag kizsákmányolása, fogyasztói kizsákmányolás.kényszerkoldultatás: azt jelenti, hogy valaki rákényszeríti a másik embert, hogy kolduljon az utcán, és elveszi tőle a pénzt, amit kap. házi rabszolgaság: azt jelenti, hogy valaki otthonában tart egy másik embert, és rákényszeríti, hogy dolgozzon neki ingyen. gyermekkereskedelem: azt jelenti, hogy valaki eladja vagy megveszi a gyerekeket. 

Egy kutatás szerint a magyarok nem tudják, hogy ha olyan dolgokat vesznek, amiket nagyon messze csináltak, akkor segíthetik azokat, akik kihasználják az embereket. Ma Magyarországon sokan hallanak arról, hogy vannak, akik eladják a gyerekeket - pedig ez csak egyféle kizsákmányolás. Sokkal többször fordul elő, hogy valakik hazudnak az embereknek, és ráveszik őket, hogy dolgozzanak nekik, de nem fizetnek nekik, vagy nem engedik őket elmenni, vagy bántják őket. Vannak, akik otthonukban rabszolgákat tartanak.


Magyarországon a kihasznált emberek főleg a földeken, vagy néha az építkezéseken dolgoznak; ezek a munkák nagyon nehezek, például állatokat kell gondozni, gabonát kell szedni, vagy házakat kell építeni, de lehetnek még olyan munkák is, amiket a házban kell csinálni. A kihasznált emberek néha a szállodákban vagy az éttermekben dolgoznak.


A kizsákmányolás ellen az a legjobb, ha megpróbáljuk megakadályozni, még mielőtt megtörténne. Ezért ma már sok iskolában beszélnek erről a gyerekeknek, és elmondják, hogy milyen fajtái vannak a kizsákmányolásnak. Emellett az iskolában azt is megmondják, hogy ha valaki bajba kerül, akkor kinek szóljon segítségért. Például: IDE!