A mi világunk

Hogy ünneplik a karácsonyt a nagyvilágban?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. december 15. Forrás: mimicsoda.hu


Itt a tél, mindenki izgatottan várja a karácsonyt. Az izgalom mindenhol ugyanolyan, a szokások azonban a világ tájain különböznek. Alábbi cikkből megtudhatod, hogyan ünneplik a karácsonyt a világ különböző országaiban! 

karácsony: a szeretet, az öröm, a család és az otthon ünnepe, melyen Jézus Krisztus földi születését ünnepeljük. A kereszténység legfontosabb ünnepei közé tartozik a húsvéttal együtt.

pravoszláv: szoros értelemben az orosz államvallás, tágabb értelemben a szláv istentiszteleti nyelvet használó keleti szertartású keresztények elnevezése. A pravoszláv egyház máig ragaszkodik a régebbi Julianus-naptárhoz. Így esik a pravoszláv egyházi naptár december 25-éje minden évben január 7-re. 

Julianus-naptár: Kr. e. 45-ben bevezetett naptár, ami sokkal pontosabb és egyszerűbb volt más korabeli naptáraknál. Azonban a naptári év e szerint a naptár szerint nem olyan hosszú volt, mint az évszakok együttes hossza. Ez azt eredményezte, hogy például egy eredetileg tavaszi ünnep már nyárra esett. Az eltérés tette szükségessé az időszámítás újbóli és pontosabb szabályozását, ezért 1582-ben áttértek a mai is használt Gergely-naptárra Európa nagy részében, később pedig a többi európai országban is.

vízkereszt: az egyik legrégebbi múltra visszatekintő keresztény ünnep. Dátuma január 6. (a Julianus-naptár szerint január 13.) mely a karácsonyi ünnepkör zárónapja. Jézus megjelenésének és a napkeleti bölcsek érkezésének ünnepe. 

A magyar családokban általában a Jézuska vagy az angyalok hozzák az ajándékokat, de Európa más országaiban más szokások vannak, és az ajándékozás időpontja is különbözik.


Ausztriában a "karácsony gyermeke," vagyis Christkind viszi az ajándékokat, Németországban pedig a "karácsonyapó" vagy Weihnachtsmann. A brit gyerekek is "karácsonyapóra," vagyis Father Christmas-re várnak, aki a kéményen keresztül érkezik, az ajándékokat pedig hosszúszárú zokniba rejti.


Az Amerikai Egyesült Államokban Santa Claus hozza az ajándékokat, akinek a ruhája kissé más, mint angol "rokonáé." Svédországban Jultomten, egy manó viszi az ajándékokat, míg Finnországban Joulupukki bekopog a házakba. Ausztráliában feldíszítik a (mű)karácsonyfát, a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra fürdeni. A Mikulás szánját nyolc fehér kenguru húzza. 


Oroszországban az ajándékozás január hetedikén történik a pravoszláv naptár miatt. Az olaszoknál és spanyoloknál az ajándékozás fő napja január 6., Vízkereszt napja. Az íreknél a karácsonyi ünnep két hétig tart, és a Télapónak készítenek sört, whiskyt és rétest.


Az izlandi karácsony Jol néven ismert, és 13 manó csinál turpisságokat a gyerekekkel. A 13 manó különböző napokon érkezik, és a gyerekek különböző dolgokat tesznek ki nekik.


A cikk elkészítéséhez és az illusztrációkhoz mesterséges intelligenciát is használtunk.