A mi világunk

Hány kilós táskát cipel egy általános iskolás?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. szeptember 29. Forrás: gyerekszoba.hu, www.nlc.hu, Modern Iskola


Az iskolatáska súlya legfeljebb a gyerek súlyának tíz százalékát érheti el. Ez egy átlagos 6-7 éves gyerek esetében azt jelenti, hogy a táska a tanszerekkel együtt maximum 2,5 kilogramm lehet. Valóban ennyit cipelnek a gyerekek? 

Mióta létezik az iskolatáska?

A hagyomány szerint az első speciális, háton viselhető iskolatáska szabadalma Both Antal nevéhez fűződik. 1903-ban lett Balassagyarmaton a helyi gimnázium görög, latin, francia és magyar irodalom tanára. Nevéhez fűződik a hátitáskán kívül a „szellőző cipő”, a mai sportcipők egyik előfutárának szabadalma is. Ennek ellenére az iskolatáskák használata jóval később vált általánossá. 

Ökölszabály, hogy a gyerekek testsúlyuk tíz százalékát vihetnék a hátukon, ami egy elsős esetében maximum 2,5 kilogrammot jelent. 2004 óta jogszabály rögzíti az iskolatáska súlyának csökkentésére irányuló intézkedéseket. Azóta eltelt majdnem egy évtized és a kérdés időről időre előkerül. Jó esetben erre odafigyelnek az iskolákban és amelyik tantárgyból csak lehet, legalább az alsósok a padban hagyhatják a nehéz tankönyveiket, füzeteiket, hogy ne kelljen mindennap oda-vissza cipekedniük. 


Egy tíz évvel ezelőtti mérés szerint az egyik iskolában a harmadikosok átlagos testsúlya 36 kg volt, míg a gyerekek átlagosan 4,9 kg-os táskát vittek az iskolába, ami a testsúlyuk 14%-ának felel meg. A 4. osztály tanulóinak átlagos súlya 39 kg, az általuk vitt iskolatáska átlagos súlya 5,6 kg volt, ami a súlyuk 15 %-át tette ki. Volt olyan 5. osztály ahol átlagosan az egyik napon 6,2 kg (átlagos testsúlyuk 14-16%-a körül) volt, míg ugyanezen osztálynak másnap, amikor az órarendben úszásoktatás is volt, a táskáik átlagos súlya elérte a 9,7 kg-ot (átlagos testsúlyuk 22-25%-át).


A gyerekek persze a tankönyveken, füzeteken túl cipelik a vízzel teli kulacsot, a tízórait, sokan az ebédet, a tornafelszerelést, esetleg időnként egyéb dolgokat, például hangszert, úszáscuccot. Az iskolatáska súlya azonban időnként nemhogy a tíz, hanem a húsz százalékot is meghaladja. Ha rosszul terheljük a gerincet, a gyerekkori hátfájás hátterében gyakran állhat a túl nehéz vagy a nem megfelelő iskolatáska cipelése is. Ha a vállra és a hátra helytelenül nehezedik a súly, az ártalmas lehet. Az állandósuló rossz tartás a későbbiekben gerincproblémák kialakulásához is vezethet, és – elsősorban a vállak túlterhelése miatt – nyaki és vállfájdalom vagy fejfájás is jelentkezhet. Ha séta közben előre kell hajolj, hogy megtartsd a táska súlyát, valószínű, hogy túl nagy a terhelés.


Hogyan kellene hordani az iskolatáskát?

Amikor fel- vagy leveszed a táskát, ügyelj a helyes technikára! Ne csak karból emeljetek, hanem mindkét térdeteket behajlítva igyekezz a testhez minél közelebb tartva felmarkolni a táskát. Így nem feszíted túl a hátadat és a derekadat sem.