A mi világunk

Ismered a fenntartható fejlődési célokat?

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. szeptember 15. Forrás: Kollektív Magazin


A környezeti fenntarthatóság csak egy eleme a fenntartható fejlődésnek. Kéz a kézben jár a fenntartható társadalommal és gazdasággal. Az ENSZ ennek elérésére 2015 szeptemberében megfogalmazott egy 17 pontból álló irányt, a Fenntartható Fejlődési Célokat.

A fenntartható fejlődés „egy olyan fejlődési folyamat, mely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket” Megannyi kutatás bizonyítja, hogy a jelenlegi életvitelünk, beleértve a fogyasztási, vásárlási szokásainkat, és életmódbeli magatartásunkat, hosszú távon sem környezetileg, sem társadalmilag, sem gazdaságilag nem fenntartható. A fenntartható fejlődés céljait az ENSZ 17 pontban foglalta össze, ezek a következők:

ENSZ: Egyesült Nemzetek Szervezete, angolul United Nations (röviden: UN) egy nemzetközi szervezet, amely az államok közti együttműködést hivatott elősegíteni a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén, valamint a világbéke elérésében. A második világháború után, 1945-ben azzal a céllal alapították, hogy megelőzzék a háborúkat és lehetőséget adjanak az országoknak problémáik megtárgyalására. 

innovatív: újszerű, újító, a korábbinál jobb elgondolás vagy termék. Például ha valaki rendszerint szokatlan, máshol nem használt megoldásokat talál problémákra, akkor innovatív ötletei vannak. 

ökoszisztéma: az élőlények és élettelen környezetük teljes kapcsolatrendszere, mely nyílt rendszer, de bizonyos mértékű önszabályozásra képes.

1. A szegénység felszámolása

A világ lakosságának közel fele szegénységben él, élelem és tiszta víz hiányában pedig ezrek halnak meg az év minden napján. Fontos az éhezők táplálása, a betegségek megszüntetése és lehetőség nyújtása mindenki számára a kiegyensúlyozott élethez.


2. Az éhezés megszüntetése

A bolygónk rengeteg erőforrást biztosít számunkra, de a nem egyenlő hozzáférés és a hatástalan eljárások miatt emberek millióit veszélyezteti alultápláltság. Éppen ezért modern technológiákkal és méltányos elosztási rendszerekkel szükséges támogatni a fenntartható mezőgazdaságot, annak érdekében, hogy fennmaradjon az egész világ lakossága és többé soha senki ne szenvedjen az éhségtől.


3. Egészség és jóllét

Az elmúlt 15 évben a gyermekkori halálesetek száma a felére csökkent. Ez bizonyítja, hogy szinte minden betegséget le lehet győzni. Mégis még mindig rengeteg pénzt és erőforrást biztosítunk olyan betegségek kezelésére, melyeket egyébként könnyű lenne megelőzni. Ennek a pontnak a célja az egészséges életmód, a megelőző intézkedések, a korszerű és hatékony egészségügyi ellátás elérhetősége mindenki számára.


4. Minőségi oktatás

Az oktatás a jólét kulcsa, mely kinyitja a lehetőségek kapuját, lehetővé téve mindannyiunk számára, hogy hozzájáruljunk egy innovatív, egészséges társadalomhoz. A tanulás mindenki számára előnyökkel jár, ezért mindenkinek elérhetővé kell tenni.


5. Nemek közti egyenlőség

A nemi kirekesztettség aláássa társadalmi szerkezetünket és mindannyiunkat alulértékel. Azáltal, hogy megtagadjuk a nők egyenlő jogait, a lakosság felétől megtagadjuk a lehetőségeket, hogy a lehető legteljesebb életet éljék. A nők politikai, gazdasági és társadalmi egyenlősége a világ összes polgára számára előnyös. A cél együtt felszámolni az előítéleteket.


6. Tiszta víz és alapvető köztisztaság

Minden harmadik ember nélkülözi az alapvető higiéniai szükségleteket, mert nincsenek kialakítva körülötte az ehhez megfelelő eszközök, erőforrások. Ez a hiánybetegségeket és halált eredményez. És bár történtek lépések a tiszta ívóvízhez való hozzáférés terén, a higiénia hiánya mégis aláássa ezeket. Ha megfizethető felszerelést és oktatást biztosítanak a higiéniai gyakorlatokról, megállítható lesz a betegségek egy része, és az ebből fakadó halálozás.


7. Megfizethető és tiszta energia

A megújuló energia-megoldások napról napra olcsóbbak, megbízhatóbbak és hatékonyabbak. A fosszilis üzemanyagoktól való jelenlegi függésünk fenntarthatatlan és káros a bolygóra nézve, ezért változtatásra van szükség az energiatermelés és fogyasztás módján. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez fontos ezeknek az új energetikai megoldásoknak a lehető leggyorsabb megvalósítása.


8. Tisztességes munka és gazdasági növekedés

Kulcsfontosságú, hogy a gazdasági növekedés pozitívan hasson az egész bolygóra. A pénzügyi fejlődésnek tisztességes és kielégítő munkahelyeket kell teremteni, miközben óvja a környezetet. Továbbá megvédeni a munkavállaló jogait, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a modern rabszolgaságnak és gyermekmunkának.


9. Ipar, innováció és infrastruktúra

A jól működő és rugalmas infrastruktúra minden sikeres közösség alapja. Hogy megfeleljünk a jövő kihívásainak, létfontosságú az ipar és infrastruktúra korszerűsítése. Ehhez elengedhetetlen, hogy támogassuk az innovatív, fenntartható technológiákat, illetve, hogy a megoldások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.


10. Az egyenlőtlenségek csökkentése

A világ gazdaságának nagy részét az emberek nagyon kis csoportja birtokolja, ami pénzügyi és társadalmi megkülönböztetéshez vezet. A nemzetek eredményességének érdekében az egyenlőségnek és a jóllétnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, nemtől, fajtól, vallási vagy gazdasági helyzettől függetlenül.


11. Fenntartható városok és közösségek

A világ népessége napról napra növekszik. Hogy mindenki megtalálja benne a helyét, fenntartható városokra van szükség. A boldogulás alapja viszont egy olyan várostervezés, mely biztonságos, megfizethető helyeket hoz létre, környezeti és kulturális szempontból mindenki számára ígéretes életkörülményekkel.


12. Felelős fogyasztás és termelés

A Föld rengeteg természeti erőforrást biztosít számunkra, mi mégsem használjuk ezeket felelősségteljesen. Jelenleg sokkal többet fogyasztunk, mint amit a bolygónk nyújt. Annak érdekében, hogy megállítsuk ezt a kárt, a megoldás egy fenntartható irány az igénybevételt és a termelést tekintve.


13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen

Az éghajlatváltozás tagadhatatlan veszélyt jelent az egész civilizációra. A hatások már láthatóak, és ha nem cselekszünk most, katasztrofálisak lesznek. A szükséges változtatásokat a bolygó védelmében az oktatás, innováció és az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaink betartása révén tudjuk megtenni.


14. Az óceánok és tengerek védelme

A tiszta és egészséges óceánok, tengerek elengedhetetlenek az életünkhöz. Ennek ellenére óriási károkat okozunk bennük. Fontos, hogy megvédjük vizeinket a szennyezések és túlhalászás megszüntetésével.


15. A szárazföldi ökoszisztéma védelme

A vizek mellett a szárazföld az élet alapja ezen a bolygón. Az erdőirtásokkal, természetes élőhelyek pusztításával, talajromlással súlyos károkat okozunk a Földnek. A saját túlélésünk kulcsa, hogy megőrizzük biológiai sokféleségünket és az ökoszisztémát.


16. Béke, igazság és erős intézmények

Minden jól működő demokratikus társadalom számára a megoldás a befogadás, az együttérzés és az erkölcsösség. Mégis az üldöztetés, igazságtalanság, bántalmazás továbbra is jelen van az emberiség oldalán. Ennek a pontnak a célja egy békés és befogadó társadalom támogatása, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára és a hatékony, elszámoltatható és mindenki felé nyitott intézmények kiépítése minden szinten.


17. Partnerség a célok eléréséért

Az itt felsorolt célok csak akkor érhetők el, ha együtt dolgozunk rajtuk. Nemzetközi beruházásokra és támogatásokra van szükség az innovatív technológiai fejlődés, a tisztességes kereskedelem érdekében, különösen a fejlődő országok számára. Egy jobb világ felépítéséhez elengedhetetlen, hogy támogatók, empatikusak, együttműködőek legyünk.