A mi világunk

Így tanulj a ChatGPT-vel!

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2024. április 12. Forrás: noizz.hu


A ChatGPT elterjedése miatt, sok diák úgy érezheti, megütötte a főnyereményt. A mesterséges intelligencia millió dolgot képes megoldani helyettük, ráadásul ingyen – és miért ne használnánk? Ez viszont veszélyes is lehet, mert a dolgozatoknál, a vizsgán már valószínűleg nem lesz ott az MI. Ezért nem baj, ha a fejedben is van valami, azonban tény, hogy a Chat GPT meg tudja könnyíteni a tanulást etikus módon is.

chatbot: egy olyan program vagy webes felület, ami az emberi beszélgetést imitálja szöveges vagy hangzó formában. A modern chatbotok általában online programok és mesterséges intelligenciát használnak; képesek arra, hogy egy valódi beszélgetőpartnerhez hasonlóan reagáljanak.plágium: az a cselekedetet, ha valaki egy másik ember munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrás- vagy szerzőmegjelölés nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel.

Ahogy a Chat GPT látja önmagát, amikor segít egy diáknak

A ChatGPT egy mesterséges intelligenciával működő chatbot, amely a legkülönbözőbb feladatok elvégzésére képes. Például e-mailek írására, adatelemzésre, zeneszerzésre, történetek megírására, csevegésre, kódolásra, szoftverprogramozásra, valamint ezeken kívül még számos területen lehet használni, például az oktatásban. De nem ez az egyetlen ingyenesen használható mesterséges intelligencia, a Chat GPT Pro verzióért 20 dollárt kell fizetni, de a Microsoft Bing ugyanezt tudja ingyen is, a Bard és a Perplexity is tud segíteni. A chatbot olyan funkciókkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a tanulásban. Persze a házifeladatot is meg lehet vele íratni, de érdemesebb inkább a tanulás, valamint az ezzel járó munka megkönnyítésére és gyorsítására használni.


De nézzük meg, hogyan érdemes a ChatGPT-t, vagy más mesterséges intelligenciát bevetni a tanuláshoz:


Cikkek, könyvek összefoglalása

Ha egy fogalmazást kell írnunk, vagy kiselőadást kell tartanunk, gyakran fordulunk az internethez infromációért (de ne feledjük, hogy még mindig vannak könyvtárak is!). Sok időbe telik, mire megtaláljuk a jó weboldalakat, amik gyakran nem is magyarul íródnak. A tudományos cikkek, könyvek hosszúak lehetnek, sok-sok ezer betűből állnak, és nem elég csak egyet elolvasni. Az összes információt átnézni sok időt vesz igénybe, és könnyű elveszni a sok adat között. Ha például a Chat GPT-ről szeretnél írni egy fogalmazást, nem elég csak a Google-be beírni, hogy "Chat GPT", hiszen itt magát a programot fogod megtalálni, de neked a programról szóló források érdekesek.


A ChatGPT segíthet az információk összegzésében és lerövidítésében. Ha egy angol nyelvű szöveget szeretnél rövidre fogni és magyarra fordítani, a program képes összefoglalni a legfontosabb pontokat. Így csak az összefoglalt verziót kell elolvasnod, ami sok időt takaríthat meg.


Példa a parancshoz: rövidítsd le ezt a szöveget maximum 300 karakterben, és fordítsd le magyarra (majd másold be a szöveget)


Friss projektötletek, javaslatok

Az Al által vezérelt chatbotokat úgy programozták, hogy jelentős adatbázisból és online forrásokból adjon nekünk információt. A Chat GPT gyakorlatilag bármilyen témában képes egyedi válaszokat adni, így mondjuk egy fogalmazást elkészítésénél igénybe vehetjük az ötleteit.


Példa a parancshoz: írj 10 ötletet arról, hogy lehetne beépíteni a 2000-es évek divatját a futurisztikus öltözködésbe


Nyelvtanulás

A mesterséges intelligencia a nyelvtanulásban is hasznos tud lenni, hiszen rövid és érthető magyarázatokat ad a nyelvtani szabályokról, például az igeidőkről, a ragozásról vagy a mellékmondatokról. Ehhez különböző példamondatokat is fel tud mutatni, így nem a tankönyvben elérhető egy-két példával kell megérteni őket, hanem akár mi magunk is kérhetünk különböző szituációkhoz használt mondatokat.


Ezenkívül gyakorlati feladatokat is generálhatunk vele, akár kvíz jellegűeket, például három helytelen és egy helyes válasz kérésével. Ha inkább arra lenne szükség, hogy a beszélgetést gyakoroljuk, akkor az adott nyelven el is tudunk csevegni a ChatGPT-vel, közben pedig arra is kérhetjük, hogy magyarul is írja le a válaszát, vagy kijavítson minket.


Példa a parancshoz: írj 10 példát az angol nyelvben használt folyamatos befejezett jelen/ present perfect continuous igeidőhöz az iskola témakörében


Megtanít tanulni

Nem mindenki tud úgy tanulni, hogy leül, elolvassa az anyagot, majd minden a fejében ragad. 

A ChatGPT-től különböző módszertani javaslatokat kérhetünk a tanulásra. Ha valamelyik javaslata megtetszik, akkor kérhetjük, hogy fejtse ki bővebben, vagy milyen más módszereket tud ajánlani. De akár a saját tapasztalataink kapcsán is el tudja dönteni, hogy mivel kellene próbálkoznunk.


Példa a parancshoz: írj 10 példát a legjobb tanulási metódusokról azok számára, akik számára a vizuális tanulás a legmegfelelőbb 


Így ne használd!

A rengeteg segítség mellett azonban hátráltatni is tudja a munkát a mesterséges intelligencia. Nem érdemes például a helyesírás kijavítását rábízni, hiszen lehetnek olyan kifejezések, amelyekről az AI nem tudja, hogy használjuk olyan formában, vagy a mondatszerkezet miatt félreérti a szöveget, így hibásan fogja visszadobni az anyagot.


Nem érdemes teljes esszé vagy szakdolgozat megírását sem rábízni, hiszen nyelvtanilag nincs teljesen a toppon, főleg magyarul. Többszörösen összetett mondatokat generálhat, így egyszerűen magyartalan lesz az írás, azzal pedig sokkal több időt veszíthetünk, ha a generált szöveg hibáit javítjuk ki. Továbbá a Chat GPT sem plágium biztos.


Nem vehetjük készpénznek a tényállításait, vagyis nem hagyatkozhatunk teljesen azokra az információkra, amelyeket állít. Mivel az algoritmus irgalmatlan mennyiségű információból dolgozik, nem tudja eldönteni, melyek igazak és melyek hamisak. 

Szövegismereti teszt