A mi világunk

Amit fontos tudni a mesterséges intelligenciáról

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. november 17. Forrás: youth.europa.eu


A mesterséges intelligencia (MI) olyan, mint egy okos robot, amely segít nekünk a mindennapokban. A mesterséges intelligencia mindenütt jelen van az életünkben, és számtalan lehetőséget kínál. Ebben a cikkben az alapvető információkat gyűjtöttük össze a témáról, alsósok számára is érthető módon.

algoritmus: Az algoritmus egy tervszerű cselekvéssorozat, amelyet lépésről lépésre hajtunk végre. Az algoritmusban megadjuk a feladat véges számú lépésben végrehajtható megoldását, amelyet utasításokká alakítunk.

Az emberek már régóta foglalkoznak az önvezető autók és az emberekkel kapcsolatba lépő robotok gondolatával. A mesterséges intelligencia története 1936-ban kezdődött, amikor Alan Turing megalkotta az egyetemes gép elméletét. Az első nagyobb siker 1997-ben jött el, amikor a Deep Blue nevű számítógép legyőzte Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot.


A mesterséges intelligencia az életünkben számtalan formában jelen van. Használjuk, amikor okos hangszóróval zenét hallgatunk, telefonunk kamerájával fényképezünk, zeneajánló algoritmust veszünk igénybe, útvonaltervező segítségével közlekedünk, levelező programok kéretlen e-mail-üzeneteket (spam) automatikusan kiszűrő funkcióját használjuk, és még sok más esetben. A mesterséges intelligencia mindenütt jelen van, és számtalan lehetőséget kínál, például virtuális asszisztenst lehet a segítségével létrehozni, hogy az különböző feladatokat ellátva megkönnyítse az emberek munkáját.


Bővebb információ: Mesterséges Intelligencia kisokos (atozofai.withgoogle.com) 


A cikk a Bing Chat mesterséges intelligencia segítségével készült.