A mi világunk

„Amikor ugrani készülök, elmosolyodom” 

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2024. január 19. Forrás: kepmas.hu


Ekler Luca 10 esztendősen egy stroke-tól a bal oldalára lebénult, ma pedig már világ- és Európa-bajnok paraatlétaként. A távolugrás és a 400 méteres síkfutás világcsúcstartója.

stroke: olyan, mint egy baleset az agyban, amikor a vér nem tud eljutni az agy egy részéhez.parasport: olyan sport, amit olyan emberek űznek, akiknek valamilyen fogyatékosságuk van. rehabilitáció: olyan egészségügyi eljárások, ellátások összessége, amelyek célja a betegség miatt kialakult mozgáskorlátozottság, beszédzavar stb. helyreállítása vagy pótlása, illetve vagy új megküzdési képességek kifejlesztése. 

Göröngyös út 


Ekler Luca története nem indult könnyen. Sportos családba született, a nagyszülei közül hárman is testnevelő tanárok voltak. Három öccse, Bendegúz, Zsombor és Botond vízilabdáznak. Ő maga tízéves koráig versenyszerűen teniszezett, ám akkor egy edzésen váratlanul rosszul lett, és stroke-ot kapott, amely után másfél hónapot kellett kórházban töltenie. Szerencsére a mozgásfunkciói a rehabilitáció során helyreálltak. Egy év után kezdhette újra a sportolást, és több másik sportág kipróbálása után kötött ki az atlétikapályán. 2017-ben aztán látta a parasportoló Biacsi-ikreket a világbajnokságon futni, ezt követően ment el a szükséges vizsgálatokra, amelyek után – tekintettel a központi idegrendszeri sérülésére – ő is parasportoló besorolást kapott. 


Nem feledi, honnan indult, másoknak is segít


Versenyzőtársaimmal pedig kölcsönösen felnéznek egymásra. Sajátos hangulata van a fogyatékosággal élők küzdelmeinek, hiszen mindenki tudja, hogy a másik is milyen nehéz utat járt be. "Éppen ezért óriási jutalom, egy álom megvalósulása, hogy sportolóként élhetek. Semmit nem csinálnék szívesebben! Ráadásul olyan emberekkel találkozhatok így, amely találkozásokról talán nem is álmodtam. Éreztem korábban is, hogy vár még rám valami nagyobb dolog, de idő kellett, hogy kialakuljon. Amikor a pályán ugrani készülök, ma is mindig elmosolyodom, hogy ezt csinálhatom. Rendkívül hálás vagyok a sorsnak!” 25 évesen még versenyzőként is csak az útja elején jár, de már most gondol arra, mi lesz az aktív pályafutása után. A jövőben is szívesen tartana integrált tréningeket épeknek és parasportolóknak, akár gyerekeknek. Már most is sok fiatalnak szolgál iránymutatással, érzékenyítő és motivációs előadásokat tart. 

InstagramFacebook