A mi világunk

A Selyemút

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. szeptember 22. Forrás: Viasat History Blog Hungary és Columbia Encyclopedia


A selyem feldolgozása több ezer éves múltra tekint vissza Kínában. Első emlékei 6-7 ezer évesek, régebbiek, mint az egyiptomi piramisok. A feldolgozás folyamatát hosszú ideig titokban tartották, így selymet csak Kínában tudtak előállítani. Ez az oka, hogy a selyem az ókori Kína egyik legértékesebb árucikke volt, melyet az Ázsiát keresztülszelő selyemutakon szállítottak a kereskedők a világ különböző tájaira, így Európába is.

Maga a Selyemút nyolcezer km hosszú és 13 országot szel át. Kezdetben csak selyemszövetet szállítottak rajta, később ezen az úton keresztül terjedt el a távol-keleti civilizáció hatása Európában. Az út A Kína ősi fővárosából, Hszianból indult, majd egészen Konstantinápolyig (ma Isztambul Törökországban) és Velencéig (ma észak-olaszországi város) futott. Több kulcsfontosságú találmány ezen az úton jutott el Nyugatra. Európa népei a Selyemútnak köszönhetően ismerték meg a papírt és a puskaport, sőt így találkozhattak először számos hangszerrel is, de innen származik az esernyő, a mágneses iránytű, a ventillátor, a talicska vagy a ventilátor is. 

selyem: fényes felületű vékony szövet, amelyet a selyemhernyó váladékából keletkezett vékony, rugalmas és erős szálból szőttek

civilizáció: az emberi társadalom fejlett, kulturált és összetett formáját jelöli

arabok: nagy és színes népcsoport, leginkább a Közel-Keleten és Észak-Afrikában élnek nagy számban; elsősorban muszlimok, de több tízmillióra tehető köztük a keresztények lélekszáma is

Sokáig a nyers selymet csak Kínából lehetett beszerezni, a selyemhernyó-tojás exportja halálbüntetést vont maga után. Csak 550 körül, 1500 évvel ezelőtt sikerült két egykori kínai hittérítőnek egy üreges botban Konstantinápolyba (ma Isztambul) csempészni a selyemhernyó tojásait. Isztambul a pompás selyemtextilekről híres lett. Később a Dél-Spanyolországban élő arabok megkezdték a selyemhernyó-tenyésztés és a szövés művészetének terjesztését Afrika északi partjain, valamint Spanyolországban és Szicíliában (Olaszország). Innen aztán később egész Európában, így Magyarországon is elterjedt a selyemkészítés.