A mi világunk

A jótékonykodás legegyszerűbb formái: ha segíteni szeretnél, de nem tudod, hogyan állj neki

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. október 20. Forrás: femina.hu


Másokon segíteni öröm, és gyakran jóval egyszerűbb is, mint azt a legtöbben gondolnák. Olykor már apró figyelmességek is sokat nyomhatnak a latban. Szerencsére itthon is számtalan kezdeményezés, szervezet és alapítvány ügyködik azon, hogy a rászorulók mindennapjai könnyebben teljenek, és ebben partnerre lelnek azokban, akik felismerték, hogy a jótékonykodás, a másokra való odafigyelés az élet fontos része.

Ha te is késztetést érzel arra, hogy hozzájárulj hátrányos helyzetű embertársaid életének javításához, akkor az alábbi ötletekből ösztönzést nyerhetsz. A jótékonykodás nem csak pénzadományban nyilvánulhat meg, sok esetben más módon is előremozdítható a nemes ügy. 

Jótékonysági szervezetek MagyarországonMagyar Vöröskereszt: a világ legnagyobb humanitárius szervezeteinek egyike, amelynek célja a bajba jutott emberek segítése. Az alapítvány számos programot kínál, amelyek közé tartozik a véradás, az elsősegélynyújtás, a mentőszolgálat és az egészségügyi oktatás.Adományboltok: olyan jótékonysági szervezetek, amelyek használt ruhákat és kiegészítőket gyűjtenek össze és adományoznak a rászorulóknak. Céljuk az is, hogy csökkentsék a hulladékot és elősegítsék a fenntarthatóságot.Bátor Tábor Alapítvány: súlyosan beteg gyermekeknek nyújt támogatást, az alapítvány célja, hogy segítsen ezeknek a gyermekeknek megbirkózni a betegségükkel és élvezni az életet.Magyar Máltai Szeretetszolgálat: egy olyan jótékonysági szervezet, amely segítséget nyújt a rászorulóknak Magyarországon és külföldön is. Az alapítvány számos programot kínál, amelyek közé tartozik az idősek gondozása, az egészségügyi ellátás és az élelmiszersegély. 

Kezdd a környezetedben!


Talán az a legegyszerűbb, ha a saját környezetedben kezded a segítségnyújtást. Amennyiben élnek az otthonod közelében idősek, betegek, akiknek a napi feladatok elvégzése is problémát jelent, lehetőségeidhez mérten akár át is vállalhatsz ezekből valamennyit.

A karantén idején sokszor a fiatalabbak bevásároltak a vírus által veszélyeztetett szomszédaiknak, vagy megsétáltatták a szobafogságra nem kényszerített kutyusaikat. Ezek a kedvességek nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, és nem csak a járványhelyzet napjaiban lehetnek jelen az életünkben. 


A városban járva-kelve is kiválaszthatod a számodra szimpatikus kezdeményezéseket, támogatásra szoruló személyeket. Találkozhatsz például a kézműves portékáikat, kertjük terméseit áruló idősekkel vagy a lapjukat áruló hajléktalan emberekkel is. 

Neked felesleges, másnak aranyat érhet

Napjainkban az adományok között valószínűleg a használt ruha áll az első helyen. Sokan érzik helyesnek, hogy az általuk már nem kedvelt darabot kidobás helyett inkább a különböző karitatív szervezeteken, alapítványokon keresztül a rászorulókhoz juttatják el. Ugyanakkor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy csak olyan ruhákat szabad így elajándékozni, amelyek ki vannak mosva, hordhatók és jó állapotúak, hiszen a segélyszervezeteknek nincs lehetőségük arra, hogy a javításukkal foglalkozzanak. A Magyar Vöröskereszt arra is felhívja a figyelmet, hogy az adományozásra szánt ruhának mindig legyen használati értéke a célcsoport számára: nem mindenki tud hasznosítani például egy báli ruhát.

 

A ruhákon túl más, hasonlóan jó állapotú használt cikkeknek is hasznát vehetik a rászorulók, sőt sok esetben inkább ezekre van kereslet. Lecserélt bútorokat, háztartási gépeket, bicikliket, de még szemüvegkereteket is több helyen várnak az alapítványok. Érdemes megnézni az internetes oldalaikat, hiszen olykor listákat is összeállítanak az aktuálisan szükséges tárgyi adományokról - ezeket akkor is tanulmányozhatod, ha jótékony céllal vásárolnál valamit, ami valóban kézzelfogható segítséget jelent. Általánosságban elmondható, hogy tartós élelmiszerre mindig szükség van, a hűvösebb idő beköszöntével pedig a meleg paplanok, hálózsákok iránti érdeklődés növekedése várható.  


Használd ki, amiben jó vagy!


Mindenki jó valamiben: van, aki eligazodik a furfangos jogi szövegekben, más tehetséges az idegen nyelvekben, vagy valóságos ezermester, ami a ház körüli tennivalókat illeti. Ezek mind olyan készségek, amelyekkel a segítő szervezetek számolhatnak. A hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó alapítványok rendszeresen keresnek korrepetálásra, az iskolai anyag elsajátításának előmozdítására lelkes önkénteseket, akik akár az otthonuk kényelméből is tevékenykedhetnek feladatlapok összeállításával, webkamerán keresztül tartott órákkal. 


A meseolvasás is a segítségnyújtás kedves formája. A kórházakban, amennyiben nincs látogatási tilalom, gyakran várnak a kisgyermekek mellé meseolvasókat, és a látássérült személyek számára is készülnek önkéntesek által felolvasott hangoskönyvek. Biztosan találkoztál már olyan kezdeményezéssel is, hogy futó- vagy úszóversenyre benevező személy kilométereit lehet örökbe fogadni, amivel az illető egy nemes ügyet támogat. A sportesemények is egyre gyakrabban kapcsolódnak össze a jótékonysággal.


Önkéntesség = közösséghez tartozás


Tenni akaró emberekből összeállt civil szervezetekből, alapítványokból szerencsére nincs hiány. Ezek a csoportok változatos feladatköröket látnak el, rendezvényeket szerveznek, ápolják a betegeket, gyűjtenek a rászorulóknak, a társadalom érzékenyítését végzik. Mindezt az önkéntesek, valamint a beküldött adományok segítségével végzik.


A hozzájuk csatlakozó, vállalkozó szellemű egyének egy közös célért dolgozó, elhivatott közösség tagjai lesznek. Közöttük is megtalálhatod az értékrendednek, érdeklődési körödnek megfelelő szervezetet, akikkel szívesen dolgoznál együtt egy közös célért, legyen szó akár a gyermekétkeztetésről, akár a hajléktalan emberek segítéséről. 


A jótékonykodás, az önzetlen segítségnyújtás nem csak a megajándékozottal tesz jót, az adományozó is épül tőle. Válassz egy számodra szimpatikus kezdeményezést, használd ki a képességeidben, képesítésedben rejlő lehetőségeket, csatlakozz önkéntesnek. Temérdek lehetőség áll mindenki előtt, hogy mindennap valami jót cselekedhessen, ami által a világ is egy picit jobb hely lehet.