A mi világunk

Áttörést értek el magyar kutatók az antibiotikumok hatékonyságának kutatásában 

Szerző: Fürkész Firkász. Dátum: 2023. szeptember 8. Forrás: Interpress Magazin


Egyre több szuperbaktérium jelenhet meg a Földön.

Földünk lakossága nemrég meghaladta a 8 milliárd főt. A világ teljes népessége érintett a baktériumok okozta megbetegedésekben, melyek hatékony leküzdésére 1945 óta állnak rendelkezésre különböző antibiotikum-terápiák. Az antibiotikumok olyan gyógyszerek családját alkotják, amelyek baktériumölő hatással rendelkeznek, és amelyek központi szerepet játszanak a modern orvoslásban. Ezek az elmúlt évszázadban emberek százmillióinak életét mentették már meg. A legfrissebb kutatási eredmények ugyanakkor kimutatták, hogy a baktériumtörzsek egyre ellenállóbbakká válnak az antibiotikum-terápiákkal szemben, szuperbaktériumok alakulnak ki, amelyek egyszerre több különböző antibiotikumra ellenállóak, ezzel jelentősen csökkentve a páciensek gyógyulási esélyeit.

baktériumok: szuperpici élőlények, szabad szemmel nem láthatók. Vannak, amelyek bennünk laknak, és segítenek nekünk például az emésztésben. De vannak nagyon gonosz baktériumok is, amelyek megbetegítenek bennünket.

kombináció: összeállítás, csoportosítás, társítás, együttes, keverék, elegy

A kutatók azt vizsgálják, hogy hosszú távon milyen hatékonysággal képesek elpusztítani a baktériumokat az antibiotikumok, amikor nem önmagukban, hanem különféle kombinációkban alkalmazzák őket. A vizsgálatokkal alátámasztott kutatások feltárták, hogy az antibiotikum-keverékek sok esetben meglepő, nem várt kölcsönhatásokat mutatnak. Az egyes antibiotikum-keverékek baktériumölő hatása ugyanis nagyságrendekkel gyengébb volt, mint a csak egyetlen hatóanyagot tartalmazó kezeléseknek önmagukban. Ezek az igen gyakori, kölcsönösen gátló hatású antibiotikum kombinációk eddig ismeretlenek voltak a kutatók előtt. Bár ezeknek a kölcsönösen gátló antibiotikum-pároknak a kerülése lenne javasolt a klinikai kezelések során, a kutatók megfigyelték, hogy van előnyös hatásuk is. Abban az esetben, hogy ha a baktérium ellenállóvá válik e gyógyszerpárok egyik vagy másik hatóanyagával szemben, együttesen alkalmazva nagyságrendekkel hatékonyabban pusztítják el az antibiotikumokra ellenálló baktériumokat az érzékeny változatukhoz képest. 


Újabb és újabb antibiotikumok fejlesztése helyett – ami igen költséges és egyre kevésbé éri meg a gyógyszercégeknek – időszerű feladat a meglévő szerek hatékony kombinációinak vizsgálata.

Kérdések: